Akupunktur

Idag har min fina lilla tös fått massage och akupunktur av våran duktiga massör Hilda, hon tyckte om de väldigt mycket! Blev till och med lite sur så fort Hilda slutade massera och vände ryggen till då började hon stampa med frambenet på en gång! Hon har hur som helst en muskelknut på rumpan på vänster sida. Och så hade hon en liten låsning i nacken som hon fick loss ganska bra. Men kommer tillbaka om 2 veckor och fixar lite till! Så nu ska jag rida mycket sidvärtsrörelser och mycket "8or" så jag mjukar upp båda sidorna så får vi väl se vad som händer, stretcha vänster bakben också! :) Hoppas att de ska gå bort snart, i övrigt tyckte Hilda att det var en fin och väldigt söt liten häst! :D

Vet du inte vad akupunktur är? 

Akupunktur och akupressur är behandlingsmetoder som ursprungligen kommer från den traditionella kinesiska medicinen, men som sedan några årtionden även används i Sverige och andra delar av världen. Det är framför allt mot smärta i muskler och leder som man brukar få behandlingarna.

När man får behandlingen frigörs bland annat kroppens egna smärtstillande ämnen, så kallade endorfiner. Det kan göra att smärtan minskar.

Förberedelser

Vid det första besöket ställer terapeuten frågor om vilka besvär man har och gör en undersökning genom att klämma och känna på de områden där man har ont. På det sättet kan terapeuten avgöra vilka punkter som ska behandlas.

Hur går behandlingen till?

Behandling med akupunktur innebär att tunna, sterila nålar sticks in på bestämda punkter på kroppen. Vid akupressur trycker i stället terapeuten med fingrarna på punkterna.

Det är vanligt att man fortsätter med regelbundna behandlingar som glesas ut när man börjar känna sig bättre.

Hur mår man efteråt?

Många känner sig bättre efter en tids akupunktur- eller akupressurbehandling. Just efter behandlingen är det vanligt att känna sig trött.

Vad är akupunktur och akupressur?

  • Akupunktur kan till exempel användas om man har värk i nacke, axlar, rygg, muskler och leder.

Behandling som kan minska smärta

När man får behandling med akupunktur används tunna, sterila nålar som sticks in på bestämda punkter på kroppen. Ibland kan svag ström användas genom nålarna för att stimulera punkterna. Akupressur innebär att punkterna i stället behandlas genom att terapeuten trycker på dem med fingrarna.

Vilka punkter som behandlas beror på var man har ont. När man får behandlingen frigörs bland annat kroppens egna smärtstillande ämnen, så kallade endorfiner, vilket kan göra att smärtan minskar.

Används framför allt som smärtbehandling

I Sverige får man framför allt akupunktur mot smärta. Behandlingen kan till exempel användas om man har värk i nacke, axlar, rygg, muskler och leder, migrän eller annan huvudvärk samt olika typer av nervsmärtor. Man kan även behandlas med akupunktur vid stress, illamående till exempel efter narkos och som smärtlindring vid förlossning.

Även akupressur används som smärtbehandlingsmetod i Sverige vid olika muskel- och ledbesvär eller huvudvärk. Man kan också få akupressur som behandling mot illamående till exempel efter narkos. Man kan även behandla sig själv med akupressur om man till exempel har mensvärk.

Hur fungerar behandlingarna?

Effekten av akupunktur och akupressur förklaras helt olika inom kinesisk och västerländsk medicin. Inom den kinesiska medicinen, som inte bygger på naturvetenskap, anses det att behandlingarna kan återställa en störd balans i kroppens energiflöde, som kallas qi, och därmed både bota sjukdomar och förhindra att de uppkommer.

Den västerländska medicinen grundar sig på moderna kunskaper om hur kroppen är uppbyggd och hur den fungerar, det som brukar kallas anatomi och fysiologi.

Kroppens egna smärtstillande ämnen frigörs

Västerländska studier på djur och människor har visat att det är nervsystemet som skapar effekterna av akupunktur och akupressur. Nålarna aktiverar nervtrådar i hud och muskler. Nervtrådarna skickar impulser till ryggmärgen och vidare till hjärnan. Impulserna leder till att kroppens egna smärtstillande ämnen, så kallade endorfiner, frigörs. Endorfiner liknar morfin och har en smärtstillande effekt.

Även så kallade transmittorsubstanser, det vill säga kemiska ämnen som hjälper till att föra över information i hjärnan och nervsystemet, påverkas av akupunktur och akupressur. Effekten kan bli att smärtimpulser sorteras bort i ryggmärgen och inte upplevs som smärta.

Akupunktur har en lugnande och avslappnande effekt som kan göra att man får mindre ont. Hormonet oxytocin frigörs vid beröring och ger en känsla av lugn och ro. Det frigörs troligtvis när man får akupressur. Känslan av att bli omhändertagen och ompysslad kan också bidra på ett positivt sätt vid både akupunktur och akupressur.

Har kollar upp allt på nätet är inte såhär kunnig, haha! Men nu vet ni :)!

/Carro


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0