Önskemål - Linn Widmarks häst rasade genom golvet

"Hästen rasade genom stallgolvet
2008-01-31: Genom stallgolvet och ner i källaren. Den osannolika olyckan drabbade Gråboryttaren Linn Widmarks nya tävlingshäst för drygt två veckor sedan.
Nu är han tillbaka från djursjukhuset och förväntas bli helt återställd.


En ovanligt snäll och lugn patient med gott lynne. Så beskriver veterinären Linn Widmarks häst Milchen Gerry. 

Nu är han tillbaka i familjens stall på Rydskärrsvägen i Gråbo, och verkar oberörd av den dramatiska händelsen.

– Han är cool. Det var förmodligen därför han inte skadade sig värre än han gjorde, säger Linns mamma, Agneta Widmark.

De båda tog emot det chockartade beskedet via telefon i Stockholm, på söndagsmorgonen för två och en halv vecka sedan. Kvällen innan hade de varit på årets stora hästgala, där Linn tillsammans med övriga juniorlandslaget i hoppning var nominerad till årets bragd av Svenska ridsportförbundet. 

Upptäckten gjordes av Linns farfar. Han blev förvånad när han kom till stallet vid halv niotiden och såg att en spilta var tom. Han upptäckte det knappt meterstora hålet i golvet, kikade ner, och fick syn på Milchen Gerry som med lugna ögon tittade tillbaka.

Exakt vad som hänt är oklart. Men troligt är att hästen på något sätt trampat igenom golvet och därefter sparkat upp ett tillräckligt stort hål för att ramla igenom. Sedan blev han ståendes i jordkällaren.

– Jag tror att det gick så pass bra eftersom han är så lugn. Hade han fått panik skulle det ha kunnat ha gått mycket värre, säger Agneta Widmark.

Linn och Agneta kastade sig in i bilen utan frukost. Agneta ringde till grannen Eva Andersson som genast kom till undsättning och tog kommandot över situationen. 

Med telefonkontakt blev de därefter underrättade om dagens händelseförlopp under den i ovädret långsamma resan hem. 

Räddningstjänsten som kom till platsen ställdes inför ett knivigt prov. De försökte först att vinscha upp den 620 kilo tunga hästen, men utan framgång. Därefter försökte de leda den uppför jordkällarens trappa, då tog manken emot. Ett större hål krävdes. 

Efter sju timmar såg Milchen Gerry ljuset igen och kunde för egen maskin, lätt linkandes, ta sig in i hästtransporten för färd till djursjukhuset. Han blödde på ena benet och fick sys, men klarade sig utan svårare skador.

Milchen Gerry återhämtade sig förvånansvärt snabbt och har alltså redan fått komma tillbaka till en lättad ryttare i Gråbo.

– Det är synd. Vi skulle precis sätta igång med den riktiga träningen efter jul när det här hände, säger Linn Widmark, om hästen som köptes från Irland i början på hösten och hann med tre tävlingar med goda resultat innan olyckan.

Träningen nu består av promenader. Nästa vecka ska veterinären undersöka honom igen och förhoppningsvis ge klartecken till att han får ridas.
– Vi trodde mycket på honom redan till den här säsongen. Det är en häst med stort hjärta och hög kapacitet, förhoppningsvis lyckas vi i framtiden.

Hur hålet kunde uppstå i golvet är ett mysterium. Tjocka brädor och plywoodskivor i det material som används i hästtransporter låg tätt packade.

– Vi hade en konstruktör som var här och kollade dagen efter att det hände. Det borde vara omöjligt, säger Agneta Widmark.

– Nu är det barrikaderat med stålbalkar och Gud vet allt. Det ska inte kunna hända igen."
LT - Gråboryttaren Linn Widmark fick via telefon reda på att hennes nya tävlingshäst rasat genom stallgolvet. Foto: Daniel Elfvelin
fullständiga artikeln hittar du här
Helt sjukt, eller hur?

/ Therese

Kommentarer
Postat av: eva-lena

Ja vad tänkte hon där, ett stall skall alltid vara i markplan av säkerhetskäl, puckomäniskor dom borde inte få ha häst

2012-01-25 @ 16:14:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0