Ringorm

Ringorm är en vidrig "sjukdom" hos hästar, ser äcklig ut, är väldigt äcklig och väldigt väldigt smittsam! De är en typ svampinfektion i huden.


Anledningen till att jag här väljer o skriva om ringorm är för att ett stall o Torslanda har fått de, och vi hoppas ju själva givetvis på o slippa denna jobbiga sjukdom.

Ringorm, eller revorm som den också kallas, är en hudsjukdom som kan smitta från djur till människor. Den orsakas av en svamp som ger utslag på huden eller i hårbotten. Ringorm är vanligast hos kor, hästar, marsvin och katter. Infektionen är däremot ganska ovanlig hos människor

Symptom, på häst visar den sig som runda och hårlösa fläckar av en enkronas storlek men även större och ibland uppträder klåda. Fuktigt väder gynnar spridningen. Ringorm är mycket smittsam och kan överföras till andra djur och människor. Unghästar är mest känsliga, medan en häst som har haft ringorm anses därefter ha ökad immunitet. Vid misstänkt ringorm bör veterinär omedelbart kontaktas.

Symptom människa, små röda och kliande, runda eller ovala utslag är det vanligaste symtomet på ringorm. Ytan är ofta fjällande eller småknottrig. Storleken på utslagen kan variera från någon millimeter till flera centimeter. När utslagen är större kan de börja läka i mitten och får då sin typiska ringform.

Behandling, de läker spontant utan behandling på cirka 8 veckor. Men eftersom ringorm är mycket smittsamt både för andra hästar och människor, bör infekterade djur behandlas för att förhindra smittspridning. För att behandla hästar brukar man använda Enilconazol, en tvättlösning som man tvättar med fyra gånger med 3-4 dagars mellanrum. Vaccin finns mot ringorm och det kan användas även som behandling på en pågående sjukdom.

Bilder på ringorm, människa o häst.












Mysigt va?

//Caroline


Kommentarer
Postat av: Elin

Usch!!

2012-01-03 @ 16:28:57
Postat av: malin

ni har inte fått det va? vilket stall i torslanda är det, man får ju ha lite update när det inte är långt mellan stallen ;)

2012-01-03 @ 20:01:32
URL: http://swarovskiponnyn.blogg.se/
Postat av: Anonym

Björlanda gård

2012-01-03 @ 20:58:05
Postat av: Carro

Björlanda gård, Vi har INTE fått de

2012-01-03 @ 22:02:28
URL: http://tacc.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0